lördag 12 maj 2012

Vet du skillnaden på menopaus och klimakterie?

Menopaus, även kallat klimakterium, innebär att kvinnans menstruationer upphör. Det sker oftast i 50-årsåldern, men kan variera från 45-60 år. Kvinnan kan då inte längre bli gravid, men om du vill vara helt säker bör du skydda dig mot graviditet ett år efter sista mens. Du kan fortfarande få en enstaka ägglossning och bli gravid, men det är ovanligt. De flesta jag talat med vet inte skilnaden mellan menopaus och klimakteriet. Vet du?
Meno paus är när en kvinna slutar menstruera vulket sker i början av femtioårsåldern. Klimakteriet kan börjar redan tioår tidigare och fortsätta tioår efter oich under den tiden kan man ha massor av hormonella besvär, som vallningar, glömska, humörsvängningar, ledvärk, hjärtklappningar, ångest och nedstämdhet, torra slemhinnor och minska sexlust. Olika kulturer upplever klimakteriet och menopaus på olika sätt. Iriena som är Maori har inte samma upplevelse som västerländska Helena här nedan. Troligtvis beror det mycket på inställningen till att bli äldre kvinna men även maten påverkar så klart.
Mannen däremot fortsätter producera spermier hela livet och har inte lika tydligt klimakteri. Men visst händer det saker för honom också i den åldern, som prostata besvär, fetma, diabetes och hjärtkärlsjukdom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar