onsdag 6 juni 2012

Hormoner hit och hormoner dit

Idag blev jag stångad av en bagge i vildfart nedför en backe. Svullen och blå hand blev resultatet. Trots detta har jag lyckats skriva rejält mycket idag.
Bra med röda dagar för då hinner man jobba undan som egen företagare och snart kommer sommaren så att jag äntligen kan får tid för att slutför ännu ett bokprojekt. Min första roman "Häxan och Döden". Huuuaaa vilken skillnad det är på att skriva en roman eller en fakta bok!
Idag denna nationaldag har jag i alla fall hunnit skriva om nya hormontester vi nu börjar sälja på min hemsida http://www.hormonharmoni.se/ och mycket hormonskriverier blev det.
En liten påminnelse om hur problem med hormonerna kan yttra sig.

Progesteron brist kan ge symptom som:

Oregelbundna blödningar
kraftiga blödningar
mellanblödningar
ömma bröst
PMS
kraftiga humörsvängningar,
värmevallningar,
nattsvettningar och avbruten sömn,
torra slemhinnor,
låg sexlust,
håravfall –
Ingen mens,
vallningar, trötthet,
viktökning,
hjärtklappning,
ledsmärtor,
sömnlöshet,
det kan krypa i skinnet,
oro,
irritation,
humörsvängningar,
gråten i halsen,
nedstämdhet

Progesteronkräm ska användas i korrekt dosering och endast då det föreligger en brist. Kraftig överdosering av progesteron är inte önskvärt och leder bara till förvärrad hormonell obalans. Vissa personer är känsligare än andra och doseringen kan därför behöva anpassas. Det är något man måste känna själv. Ett tecken på att man använt för mycket progesteron är att man känner sig onormalt trött och seg. I sällsynta fall kan man bli yr och illamående. Det kan även hända att övergångsbesvären känns värre. Detta gäller i de fall man tillför progesteron vid östrogendominans. När cellerna "vaknar" och tar emot östrogenet ordentligt igen kan det inledningsvis bli lite av en östrogenchock, därav biverkningarna. Det normaliseras oftast inom 1-2 veckor.



Östrogen (Östradiol) brist kan ge besvär som:

Ingen mens,
torra slemhinnor,
urinvägsinfektioner,
inkontinens,
dåligt korttidsminne,
nedstämdhet,
låg motivation,
apati,
låg energi,
torr hy
Ingen mens,
vallningar,
trötthet,
viktökning,
hjärtklappning,
ledsmärtor,
sömnlöshet,
det kan krypa i skinnet,
oro,
irritation,
humörsvängningar,
gråten i halsen,
nedstämdhet

För mycket östrogen:Om du är östrogendominant kan det visa sig genom att du ofta pladdra på, verka nervös och "speedad", lätt bli rödflammig i ansiktet och kan under en kort tid ha gått upp mycket i vikt som du omöjligt blir av med.

Motsägelsefullt nog kan symptom som dessa tyda på östrogendominans men även brist på östrogen: torra slemhinnor, vallningar och depression.

Så när du har en östrogendominans kan det ge symptom som östrogenbrist. Fast egentligen har du progesteron brist. Progesteron behövs för att motverka att cellernas receptorer blir avtrubbade för östrogen. Om man i det här läget endast fokuserar på de symptom och tyder dem som östrogenbrist och tillför mer östrogen förvärrar man bara situationen och utsätter sig också för en stor hälsorisk.



Obs! text kommer från Hormoni.se, en förening du kan vara med i som skapats av Sylvia Oppenheim som jag rekommenderar varm! 

1 kommentar:

  1. Hej, vet inte om du fortfarande är aktiv på din blogg men har en fråga. Om man påbörjat en progesteronbehandling och därefter fått tecken som tyder på östrogenbrist ex håravfall, inkontinens och bröstsmärtor kan det då betyda att jag tar för lite progesteron?

    SvaraRadera