fredag 9 mars 2012

Idag ännu en  nyhet om kvinnors hälsa. Vi sover dåligt, vaknar ofta på natten på grund av att vi känner oss stressade. Detta i sin tur kan orsaka den nyhet som var igår. Att vi dör i hjärtsjukdom. Kanske måste vi tänka om. Vi behöver stressa ner men det är inte så lätt i ett samhälle som vårt.

Om vi skulle omsätta dagens arbetssituation till för tusentals år sedan på grottstadiet så skull vi kvinnor först vakna upp i grottan och ta hand om barn och laga mat, sedan kanske fixa annat som samla mat och städa undan lite. Sedan lämnar alla kvinnor barnen till en av tonårstjerna och plokar upp ett av männens spjut och hänger på ut på mautjakten, vi kommer sedan hem på kvällen eller ett par kvällar senar helt utpumpade efter jaktens spänning bärandes på bytet.

Väl tillbaka i grotta sätter sig mannen och putsar å sitt spjut. Barnen rusar mot mamma och behöver gråta ut och klänga. Samtidigt rör mamma till lite mat med vänsterhanden eller foten om båda händerna är upptagna av frustrerade barn som varit utan mamma länge. Sedan går hon ut i skymningen och samlar lite örter, nötter och grönt. Sent på kvällen somnar hon utpumpad och vaknar ofta för hon kommer på att hon inte hann samla den där örten som hon skulle ha gjort just nu för sen vissnar de.
Ett av barnen har problem som måste lösas och när ska det ske. I morgon är det mammutjakt igen och hon kommer inte hinna finnas till för sina barn eller samla de där viktiga medicinalväxterna familjen så väl behöver.

Tyvärr är det i dagens samhälle inte ett bättre allternativ att bli hemmafru. Det har vi försökt och det var vad jag förstår ännu värre. Vi kvinnor vill också ha utmaningar och satsa på oss själva, samtidigt skriker våra gener på att se till att familjen har mat och mår bra. Hur löser man en situation där våra gener inte funkar med samhället, för det är där jag tror vi msåte börja? Jämstäldhetsarbete har tidigare varit ett mål för att få män att ta mer av jobbet i grottan. Men generna i oss drar åt annat håll tror jag. Just nu låtsas vi att vi inte har gener som är utformade för att fungera i grottan både när det gäller maten vi äter och hur vi lever i stort. Då kollapsar vi tillslut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar