onsdag 18 april 2012

Apnea

Igår var det en nyhet om att sömnapnea bland män är mycket vanligt framför allt om man har övervikt. De får inte bukt med insulin påslaget vilket gör att de får diabetes. Så att ha andningsuppehåll är ett sätt som kroppen kan stressas på och som leder till hormonella problem och sjukdom.
Själv ägnar jag mig åt lite annan apnea då jag just börjat med en ny sport, fridykning. Jag tog certifikat i höstas i Blue Hole i Egypten. När man håller andan så länge man kan och dyker så djupt man kan på ett andetag händer det också saker med kroppen. Immunförsvaret går ner rejält som det gör inom många sporter. Blodplättarna klumpar också ihop sig, så man kan bara satsa hårt ett par gånger per dag sedan behöver man vila och ta hand om sig ordentligt för komma igen efter träning och tävling.
I många sporter tar du dig till gränsen och stressar kroppen svårt det är därför det är så viktigt att lägga sig på rätt nivå och inte överträna får då får träningen precis tvärt emot effekt. Du bryter ner din kroppen istället för att bygga upp den. Det är därför det är så viktigt med återhämtning. Så om du vill ha harmoniska hormoner så gäller det att lägga sig på rätt nivå för sin träning och att se till att ha ordentlig återhämtning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar