onsdag 29 februari 2012

Jag fortsätter att tycka att de här bioidentiska hormonerna är det bästa jag någonsin gjort. Är förundrad över hur dåligt jag mådde tidigare och hur bra man kan må med rätt hjälp. Jag förstår inte varför vi kvinnor inte ska kunna få den här hjälpen. Vi måste kräva läkare som är insatta och läkemedel som är fungerande och bra för oss kvinnor även här i Sverige.
Kanske är det vårt system som gör att det blivit så här tänker jag. Viss är det toppen att vi har i stort sätt fri sjukvård i Sverige. Det är en bra politik jämför med t ex USA. Men samtidigt förstår jag att det lätt blir så att allt blir likriktat och toppstyrt om man tar in sjukvårdens kostnader via skatten.

Det blir säkert lätt så att politiker ska bestämma vart pengarna ska gå och de experter/lobbyister de har att tillgå är från läkemdelsindustrin. Det är ju där pengarna finns för forskning och annat och då blir det så klart tolkat till läkemedelsindustrins fördel. Bioidentiska hormoner har inte varit någon prioritet där. Faktum är att man inte gjort skillnad mellan bioidentiska hormoner och syntetisk man har dragit alla över en kam.

Nu när det börjat talas om bioidentiska hormoner så höjs rösterna från de som kolla upp saken om att det visst finns och används i stor utsträckning i Sverige. Men då glömmer man bort att det bara är östrogen som finns i plåster som är bioidentiskt.
Inte progesteron som man måste ta för att inte få problem av östrogenet. Progesteronet finns bara syntetisk i Sverige och det verkar som att det är progesteronet som är mest cancerframkallande i syntetisk form. Vi kvinnor måste bli medvetna om dessa saker och kräva kunskap från våra läkare och gynekologer. Man ska inte behöva gå på olika utredningar som jag fått göra där läkare inte förstår eller vet enkla saker om klimakteriesymptom som kan läsas om på nätet utan man valsar runt på olika utredningar och sedan lämnas med kommentaren att det bara är "att stå ut" för det är inget fel på mig.  Bioidentiska hormoner hjälper och det finns forskning som visar att de är bra också om läkarna letar vidare.

5 kommentarer:

  1. Hej Lotten!
    Bioidentiskt progesteron finns i Sverige och har funnits länge. Jag tycker nog man ska vara korrekt där. Dessärre är indikationen dock enbart för kvinnor som riskerar missfall och för kvinnor som genomgår IVF. Det är synd tycker jag eftersom det finns många som skulle må mycket bättre med progesteron vid tex PMS istället för p-piller eller spiral som skrivs ut för sådana besvär i dagsläget. Även kvinnor som får bioidentiskt östradiol skulle kunna använda progesteronet som finns istället för gestagen. Man skulle få anpassa dosen bara.

    Så det är inte en fråga om att preparaten inte finns i Sverige. Det finns till och med sk "compounding pharmacy" i Sverige. Det är föreskrifterna och läkares attityder som behöver ses över. Tex finns det inga studier som visar att p-piller skulle fungera mot PMS eller kraftiga blödningar utan det är erfarenhetsbaserat. Så är ju även bruket av bioidentiskt progesteron så man skulle lika gärna kunna skriva ut det idag. Om man ville.

    Hälsningar
    Sylvia - ordf Hormoni

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sylvia, visst finns "coumpounding pharmacy" som du säger med det blir mycket dyrt då man ofta får betala det själv. Och jag har varit i kontakt med tillverkare och läkare osm bara stött på problem med detta. Kul om du har annan erfarenhet. Skriver du själv ut eller vilka läkare använder du dig av som gör det? Vilka progesteroner är det som skulle vara bioidentiska och som skrivs ut till kvinnor idag enligt dig? Förstår inte meningen "Dessvärde är indikationen dock enbart för kvinnor som riskerar missfall...." Vad är det för indikation som kvinnor med missfallsrisk har? Menar du att läkare bara skriver ut bioidentisk progesteron för dessa kvinnor? Var har du fått denna fakta från? Läkemedelsverket vet det inte, ingen läkare jag talat med och inte heller Mia Lundin. Eller syftar du på de progesteronslavor som säljs i vissa hälsokostaffärer? Det här är viktiga saker som sagt var och det största problemet är okunnigheten hos gynekologer och läkare som du så riktigt påpekar.

      Radera
  2. Jo, jag menade att enbart kvinnor med missfallsrisk och/eller som genomgår IVF får "riktigt" progesteron utskrivet i dagsläget. De får antingen de godkända läkemedel som finns eller som extempore, alltså "compounded". Se FASS för varumärken. Eller Mia Lundins bok (Kaos i Kvinnohjärnan, sid 89). Allt är för vaginalt bruk. Riktigt progesteron för oralt bruk finns däremot inte i Sverige. Det kan man få på licens. Man borde kunna få det som extempore-läkemedel också men någon förskrivare/läkare måste ta det steget. Krångligt - ja, men möjligt. Annat vore oacceptabelt med tanke på att apoteksmarknaden är avreglerad numera. Extempore, alltså compounded, omfattas av läkemedelsförmånen så det blir inte dyrare än vanliga läkemedel.

    SvaraRadera
  3. Ja, då är vi överens om att bioidentiskt progesteron inte finns och inte skrivs ut av läkare i Sverige. En arbetsgrupp på Hormonelle arbetade i ett halvår med alla möjligheter till att skriva ut bioidentiskt hormon till sina patienter men kunde inte hitta något ekonomiskt och på andra sätt hållbart alternativ, inte ens som compounded eller på annat sätt beställas fram det. Läkemedelsverket säger att ett läkemdelsbolag måste ta fram det och börja sälja det i Sverige och att inget sådant intresse funnits fram till nu.... osv

    SvaraRadera
  4. Hej! Finns bioidentiskt progesteron idag 2014? Tack! /Sandra Augustsson

    SvaraRadera